Az 1994 óta működő Tibet-Európa Alapítvány célja elsősorban a tibeti buddhista kultúra szellemi és művészeti értékeinek közvetítése a nyugati társadalom felé. Szándékaink szerint ezen egyetemes kultúra időtlen értékeinek bemutatásával hozzájárulhatunk annak fennmaradásához, így a humán műveltség sokszínűségének megtartásához.

Alapítványunk tevékenysége sokrétű: az elmúlt pár év során az ország számos városában rendeztünk ingyenes ismeretterjesztő előadásokat és művészeti kiállításokat, valamint multimédiás kiadványt jelentettünk meg és tanulmányi támogatást nyújtottunk.

Ismeretterjesztés

Sikeres programnak bizonyult a „Tudomány és buddhizmus” című előadássorozat, amelyen magyar és külföldi kutatók és professzorok tartottak ismeretterjesztő előadásokat saját szakterületük eredményei és a buddhista világnézet közti párhuzamokról. Az előadássorozaton több ezren vettek részt.

Művészet, kiállítások

Számos magyar város adott eddig otthont nagy látogatottságú programunknak, a „Tibet kincsei” című kiállítás sorozatnak, mely Tibet művészetét ismerteti meg az érdeklődőkkel. Ez a művészet egy olyan kultúra gyümölcse, mely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését. A különleges szobrok, thangkák (pamutszövetre festett, meditációs célú képek) és mandalák a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek, úti beszámolók és előadások sora járul hozzá e különleges kultúra megismeréséhez.

Pécsett egy Bhutánról készült fotókiállítás és a „Horizont filmnapok” című rendezvényünk aratott nagy sikert.

Pár éve jelentettünk meg DVD-t a tibeti buddhizmus lámáinak szereplésével.

2009. decemberében került sor Buddhafeszt elnevezésű budapesti rendezvénysorozatunkra, mely egy teljes héten át izgalmas programokat kínált az érdeklődőknek : páratlan művészeti alkotásokat felsorakoztató kiállítást, érdekfeszítő előadásokat, vetítéseket stb…

Az eseményre a koronát Láma Ole Nydahl nyilvános előadása tette fel.